Kako pravimo recenziju za najbolji VPN softver


Kupovina najboljeg VPN softvera za vaše potrebe je važna.

Zato želimo da budemo 100% transparentni o tome kako testiramo i pravimo recenziju i koje metode smo koristili za odabir najboljih VPN programa za 2024. godinu.

Koristimo 5 različitih faktora da bismo kreirali ukupnu ocenu i odlučili koji VPN softver ulazi na našu listu 10 najboljih. Svih ovih 5 faktora igraju ulogu, ali nisu svi jednako važni.

Zbog toga težina krajnjeg rezultata varira u zavisnosti od faktora koje smo testirali.

Evo 5 glavnih faktora i njihove relativne težine u našem procesu testiranja:

1. Bezbednost: Najvažniji faktor, sa težinom od 35%. Izabrali smo VPN-ove koji imaju vojni nivo enkripcije, niz protokola (OpenVPN, L2TP, IKEv2 i drugi), zaštitu od DNS curenja i sigurnosni prekidač (kill-switch).

2. Broj servera i lokacija: Ovo je od vitalnog značaja, kako biste mogli brzo surfovati sa bilo kog mesta i anonimno. U našoj ukupnoj oceni, ovom faktoru smo dali težinu od 25%.

3. Dodatne funkcije i kompatibilnost uređaja: Ovo uključuje funkcije kao što su politika neevidentiranja, aplikacije za PC, Mac, iOS i Android, podeljeno tunelovanje i još mnogo toga. U našoj ukupnoj oceni, ovom faktoru smo dali težinu od 20%.

4. Odnos cene i kvaliteta: Uglavnom, kao što je to slučaj i sa ostalim stvarima u životu, dobijate onoliko koliko platite. Većina VPN softvera ima sličnu cenu, tako da smo ovom faktoru dali težinu od 10%.

5. Recenzije korisnika: Iako je ovo važan faktor, ipak nas često može dovesti u zabludu jer svi mi drugačije rukujemo i razumemo tehnologiju. U našoj ukupnoj oceni, ovom faktoru smo dali težinu od 10%.

Da bismo odlučili o rezultatu za dodatne funkcije, kompatibilnost uređaja i odnosu cene i kvaliteta, analizirali smo ponude svih različitih VPN provajdera koje smo testirali. Ove informacije je najbolje uzeti direktno iz izvora.

Informacije za recenzije korisnika dolaze iz TrustPilota, Google Play prodavnice i naših recenzija korisnika.

Što se tiče cene, naša glavna briga su fleksibilnost i vrednost. Usluge koje nude samo jedan, skup plan, nisu sjajna opcija. Živimo u doba à la carte usluga, kada je većina potrošača navikla na mesečne naknade.

Prosečna mesečna cena kod 10 najboljih VPN-ova koje smo analizirali je, u vreme dok ovo pišemo, oko 966,60 RSD. Kod mnogih je cena niža od ove cifre, a samo kod nekih je viša. Oni koji koštaju više, očigledno, moraju opravdati svoje pozamašne cene.

Odrediti vrednost nije tako jednostavno, ali verujemo da pojedinačna VPN pretplata treba da zadovolji određene kriterijume. Potrebno je da uključuje istovremenu pokrivenost za najmanje pet uređaja, što je prosek u ovoj industriji. Potrebno je da radi na više platformi, uključujući mobilne uređaje. I jedna pretplata treba da funkcioniše za različite platforme - to jest, plaćanje pretplate za vaš Mac takođe treba da vam obezbedi i iPhone VPN funkcionalnost. Ako VPN zahteva da dodatno platite da biste osigurali sve različite uređaje u vašem domu, onda ta usluga i ne pruža dovoljno za uloženi novac.